Ανεπάρκεια μονάδων απεξάρτησης στη Θεσσαλονίκη

Ανεπάρκεια μονάδων απεξάρτησης στη Θεσσαλονίκη

Αρ. Πρωτ. 6603/24.11.2010

Προς Υπουργό:

- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Έντονο είναι το πρόβλημα που έχει ανακύψει στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, σχετικά με την εξεύρεση χώρου, που θα φιλοξενήσει τις μονάδες του ΟΚΑΝΑ. Αποτέλεσμα είναι αρκετά άτομα να περιμένουν έως 3 χρόνια στην αναμονή για να απεξαρτηθούν. Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη περίπου 750 εξαρτημένοι περιμένουν στη λίστα αναμονής για να μπουν σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης. Το χωροταξικό πρόβλημα που υπάρχει είναι τεράστιο, καθώς δεν υπάρχουν χώροι, έτσι ώστε να στεγαστούν μονάδες απεξάρτησης, με συνέπεια το πρόβλημα να γιγαντώνεται.

Τα περισσότερα νοσοκομεία ασφυκτιούν και η έλλειψη χώρων οξύνει το πρόβλημα που υπάρχει. Το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει άμεσα να προχωρήσει στην εξεύρεση χώρων για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι μονάδες, γιατί η ανάγκη που υπάρχει στο νομό Θεσσαλονίκης είναι μεγάλη. Δεδομένου, ότι μονάδες απεξάρτησης διαθέτει μόνο η Θεσσαλονίκη, το κενό στην επαρχία είναι μεγάλο και συνεπώς είναι άμεση ανάγκη η επίλυση του χωροταξικού προβλήματος, έτσι ώστε να προχωρήσουν και οι προσλήψεις για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι μονάδες αυτές.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να βρεθεί άμεσα λύση στο ζήτημα εξεύρεσης χώρων για τη στέγαση μονάδων απεξάρτησης στη Θεσσαλονίκη;

Απάντηση Υπουργείου